Program Berhenti Merokok Dapat Sambutan Menggalakkan

PUTRAJAYA – Seramai 143 perokok mendaftar bagi mendapatkan perkhidmatan bimbingan berhenti merokok ‘mQuit’ disediakan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sejak Januari hingga minggu kedua Febuari lalu.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Dzulkefly Ahmad berkata, kesedaran dalam kalangan perokok tersebut adalah berikutan pewartaan tempat makan sebagai kawasan larangan merokok yang berkuatkuasa 1 Januari lepas.

“Ini merupakan sambutan luar biasa dan saya merasakan pewartaan tempat makan sebagai tempat larangan merokok adalah satu langkah positif bagi meningkatkan tahap kesihatan seluruh rakyat Malaysia.

“Saya percaya larangan tersebut yang bersifat prohibitif, apabila digabungkan dengan program mQuit yang bersifat promotif akan membantu membudayakan amalan tidak merokok sekaligus membantu usaha mencapai sebuah negara bebas amalan merokok,” katanya pada pemberita selepas merasmikan majlis perkhidmatan berhenti merokok mQuit sempena pewartaan tempat makan sebagai tempat dilarang merokok di sini hari ini.

Sehingga kini, perkhidmatan berhenti merokok itu ditawarkan di 731 klinik kesihatan, 46 hospital kerajaan dan 164 fasiliti swasta yang diberikan akreditasi.

Mereka yang ingin mendapatkan perkhidmatan bimbingan berhenti merokok sama ada di fasiliti awam mahupun swasta boleh mendaftarkan diri di laman sesawang jomquit.moh.gov.my.

Ditanya mengenai terdapat perokok yang masih merokok di premis makanan sehingga kini, Dr. Dzulkefly berkata, ia hanya melibatkan 12 peratus perokok, sementara 88 peratus akur dengan larangan yang dikeluarkan. – Bernama