Haiwan paling comel ini mempunyai nama yang mungkin anda tidak pernah dengar sebelum ini!

Aardwolf mempunyai lidah yang sangat panjang dan melekit seperti lidah tenggiling yang memudahkan ia untuk memakan anai-anai. Seekor aardwolf  boleh memakan 300,000 anai-anai dalam satu malam!

Aardwolf  dewasa selalunya membesar seperti saiz seekor musang  dan merupakan haiwan bersifat monogami. Aardwolf sentiasa setia dengan pasangan yang sama sehingga ke akhir hayatnya.

Tidakkah haiwan aardwolf ini sangat comel? Dengan sifatnya yang tidak membahayakan lagi membuat aardwolf ini sangat comel bagai mahu mencubit pipi dan menarik telinganya!

Aardwolf dewasa juga sama comel seperti anaknya

Kredit : Unknown

Aardwolf datang dari keluarga yang sama dengan spesies hyena tetapi haiwan ini boleh menegakkan rambutnya dengan tinggi seperti ‘mohawk’.

Kredit : Unknown

Tidak seperti hyena yang memakan daging, aardwolf lebih suka memakan anai-anai.

Kredit : Hennie van Heerden

Aardwolf bergerak aktif di waktu malam dan tinggal di dalam lubang bawah tanah yang terdapat di Afrika Timur dan Selatan.Kredit : Unknown

Pada mulanya saintis berfikir yang aardwolf merupakan haiwan yang suka bersendirian, tetapi sebenarnya ia haiwan yang gemar hidup berkeluarga.

Kredit : Ohange Namibia Lounge

Aardwolf selalunya tidak menggali lubang rumahnya sendiri, sebaliknya akan menduduki lubang yang telah ditinggalkan haiwan lain.

Kredit : Daryl Balfour

Aardwolf mempunyai lidah yang melekit dimana ia digunakan untuk menjilat ribuan anai-anai yang menjadi makanan kegemaran.

Kredit : Nigel J Dennis

Seekor aardwolf  boleh memakan sehingga 300,000 anai-anai pada satu malam!

Kredit : Cincinnati Zoo

Aardwolf dewasa akan membesar dengan saiz yang sama seperti musang.

Kredit : Animals-Safaris

Aardwolf merupakan haiwan bersifat monogami, ia akan setia bersama pasangan yang sama sehingga ke akhir hayat.

Kredit : Gerard Lacz

Jika anda suka dengan kisah ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Era Baru